OZAY GROUP TARIM

Toprağın Can Damarı: Gübrelerin Gücü

 

Gübre, bitkilerin ihtiyacını karşılayan topraktan veya yapraktan uygulanan bir bitki besin maddesidir.

 

Bitkiler, azot, , fosfor, potasyum, gibi makro besin elementleri ve kükürt, demir, mangan, bakır, çinko, bor, kalsiyum, magnezyum, mangan gibi mikro besin element desteği ile daha kaliteli bir şekilde büyür ve gelişim gösterir.

 

 Azot, fosfat ve potasyum gibi temel besin destek elementleri bunlardan en önemlileridir. Toprak ve su birçok elemente sahip olsa da yine de bazı bitki destek elementlerinden yoksundur. Bu durumda ekilen ürünlerden istenilen verim alınması güçleşir ve gübre kullanımı ile bu eksiklik giderilebilir.

 

Organik ve Sıvı Gübre Fiyatları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Doğal kaynaklardan elde edilen bitki besin kaynağı organik gübre olarak geçmektedir. Sıvı gübre ise bitkileri besleyen ve daha hızlı etki gösteren sıvı halde gübrelerdir. Organik gübrelerin kimyasal gübrelere kıyasla farklı bir işlevi olduğunu bilmenizde fayda vardır. Organik gübre çeşitleri içinde hayvan gübreleri, deniz yosunu, kompostlar ve yeşil gübreler dahil farklı doğal kaynakları içeren elementlerden oluşur. Sıvı gübre çeşitleri ise bitki ürünlerinin ihtiyaçlarına ve gelişimlerine göre hazırlanan sıvı gübrelerdir.

Organik gübre fiyatları ve sıvı gübre fiyatları; ürünlerin marka değerine, pazarda değişen koşullar ve gübrelerin sahip olduğu element içeriği detaylarına göre değişebilmektedir.

organik-gubre

Gübrelerin Verimi Artırma ve Maliyetleri Etkileme Stratejileri

Tarımda yüksek verim elde etmek ve bitkilerin dış etkenlerden korunmasını sağlamak için ihtiyacı olan ek besin kaynakları gübrelerdir. Gübre fiyatları, tarım ile uğraşan çiftçiler için bilgi olarak temel ihtiyaçtır. Gübre fiyatları sektörde değişen faktörlere bağlı olarak artabilir ya da düşebilir. Sıvı gübreler diğer gübrelere nazaran kimyasal olarak sentez edilmiştir ve bitkilerin gelişimleri için kullanılan normal gübrelerden daha hızlı bir şekilde etki gösterebilmektedir. Örnek verecek olursak, gübre fiyatları dahilinde buğday gübresi fiyatları yükselmesi tarımda maliyet artışlarına buradan da buğday fiyatlarında artışa etki etmektedir.

gubre-fiyatları

 

Gübre, bitkilerin besin kaynağı olan kimyasal ve organik temelli gübrelerdir. En iyi gübre, üretimini yapacağınız ürünlerin ekim dönemleri, türü ve toprağın verimine göre farklı etki gösterebilir. Gübre çeşitleri ve fiyatları, çiftçilerin üretimlerinin gelişimi ve ekimlerde bitkilerin korunması amacı ile kullanılması ve kullanılan gübrelerin maliyet planlaması açısından dikkatle takip edilmektedir.

Tarımda gübrelemenin temel amacı toprakta eksik görülen besin maddelerin zenginleştirilmesi, toprağın genel özelliklerinin eksik kaldığı noktada fiziki olarak destek ve kaliteli tarımdır.

Toprağınızın Sağlığını Koruyun Organomineral Gübrelerin Gücüne İnanın

İçerisinde hem organik madde hem de besin elementleri bulunan bir gübre türüdür. Organik madde toprağın yapısını zenginleştirir, su tutma kapasitesini ve toprağın organik maddesini arttırır. Bitkileri daha sağlıklı büyümeye teşvik eder.

Bu gübreleri tercih etme amacı, toprak verimliliğini artırmak, bitki besin maddelerini sağlamak ve doğal kaynakları daha sürdürülebilir bir şekilde kullanmak amaçlanır. Organik ve mineral yapıdaki Organomineral gübreler toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapılarını iyileştirir. Organomineral gübreler sayesinde daha sağlıklı meyve ve daha sağlıklı bitki gözlemlenir. Bitki büyümesine teşvik etmek için kullanılan gübre çeşitlerinden bir tanesidir.

Besin elementleri ise bitkinin yaşamsal fonksiyonlarını etkileyen, daha sağlıklı gelişmesini sağlayan bileşiklerdir.

Örneğin Azot; protein sentezinde görev alır. Bitkinin gelişmesini, boylanmasını, meyvenin büyümesini sağlar. Fosfor kök gelişimi, çiçeklenmeye teşvik etme ve meyve oluşumu için önemlidir; potasyum ise bitkilerin su dengesini düzenler, hastalıklara karşı dirençlerini artırır, meyveyi renklendirme, genel büyümeyi ve iç dolgunluğa (etlenmeye) teşvik eder. Mikro besin elementleri ise birbirleri ile entegreli bir şekilde çalışır. Bir tanesinin eksik olması durumunda diğer besin elementlerinin alımı yavaşlar. Genellikle mikro besin elementleri çiçek ve polen artışını sağlar.

gubre-fiyat

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre 2022 yılı sonu itibariyle Türkiye'de saf bitki besin maddesi (N, P2O5, K2O) olarak kullanılan kimyasal gübre miktarı 10,15% azaldı ve 2.313.689 ton oldu. 2022 yılı sonu itibariyle, Türkiye'de işlenen tarım arazisi hektarı başına 97 kilogram kimyasal gübre kullanılmıştır. Fazla gübre kullanımı sadece kuru tarım alanlarında değil, aynı zamanda bazı sulu ve yerel alanlarda da geçerlidir.

FAO 2020 yılı verilerine göre, ekilebilir arazi hektarı başına bitki besin maddesi bazında ortalama gübre kullanımı 157 kilogram/ha, dünyada 145 kilogram/ha ve Türkiye'de 150 kilogram/ha olmuştur.

Gübre ve Bitki Sağlığında Temel Unsurlar

  • Kök güçlendirmesi
  • Gövde sağlığının korunması
  • Yaprak sağlığının önemi

 

gubre-kok-guclendirme

 

Gübrelemede Kök Desteği

Sera bitkilerinde verimi arttırmak için ilk önceliğimiz sağlıklı ve gelişmiş bir kök elde etmektir. Sağlıklı köke sahip bitki, bir yandan hastalıklardan korunurken diğer yandan da verilen gübrelerin de büyük bir çoğunluğunu bitki bünyesine alınmasını sağlar. Çünkü sağlıklı bitki sağlıklı kökten geçer. Bu sağlıklı köke ulaşmak için de dikimi yapılacak bitki viyollerini 20L suya 50ml Migma Root karıştırılarak viyoller bu karışıma bandırılarak dikim gerçekleştirilmelidir. Bu sayede bitkileri kök atmaya teşvik edilir. Kök atma ve bitki gelişimi gibi unsurlar daha erkene çekilmiş olur.

 

bitki-kok-guclendirme

 

Sağlıklı kök attırmak için dikimini yaptığımız bitkilerin ilk suyu, can suyu olmalıdır. Herhangi bir gübre ya da benzeri bir şey karıştırılmamalıdır. Dikimden 3-4 gün sonra toprağa alışmaya başlayan ve kök atmaya çalışan bitkimizi desteklemek için dönüme 1 L Migma Root, saçak kökü geliştirmek için dönüme 2L Migma Aminado ve viyolden toprağa geçerken strese girmemesi, adaptasyon süresini en aza indirmek için dönüme 250ml Migma Alga Planta uygulaması yapılmalıdır.

Dengeli Gübreleme ile Gövde Güçlendirmesi

 

bitki-govdesi

 

Güçlü, sağlıklı köke ulaştırdığımız bitkilerde dikkat edilmesi gereken ikinci unsur gövdedir. En fazla yapılan yanlışlardan biri bitkiyi bir an önce geliştirmek isteyen çiftçilerimiz, bitkiye bol miktarda azot yüklemesi yapmasıdır. Fazla azot yüklemesinden kaynaklı bitki bir anda boy atmaya başlarken hem gövdenin içini boş götürür hem de bitki çiçek açmayı unutur. Gövdenin içinin boş gitmesi özellikle kış dönemlerinde bitkinin mantarı hastalıklara yakalanma ihtimalini arttırır.

20-20-20, 18-18-18 dengeli olarak tabir edilen gübreler aslında gübre azot, fosfor, potasyumun emilimleri farklı olduğu için aslında DENGELİ GÜBRE tabiri doğru bir tabir değildir.

 

domates-bitki-govdesi

 

Gövdenin içini boş götürmemek adına potasyum içeriğince zengin gübre kullanmak gerekir. Örneğin Migma Ultra 16-8-24+TE gövdenin içini doldurmaya yardımcı olacaktır. Bitki meyve dönemine geldiğinde de aynı etkiyi meyvenin içine de yapacağından kasaların kilogramlarında da artış gözlemlenecektir. Kış dönemlerinde toprağın soğuması ile birlikte gübre alımları yavaşlayacağından Migma Nitro Potasio gibi sıvı formda potasyum kullanmak daha etkili olacaktır.

Gübreleme ve Yaprak Sağlığı

gubrelemede-yaprak-sagligi

 

Sera bitkilerinde verimi arttırmak için dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur da yapraktır. Yaprak fotosentez için büyük bir öneme sahiptir. Yaprak ne kadar sağlıklı olursa fotosentez de bi o kadar fazla olur. Bitkiye hastalık gelmeden önce koruyucu ilaçlar atılıp Migma Foliar yaprak gübrelerinden de dönem dönem bitki ihtiyaçlarına göre uygulama yapılmalıdır. Yaprağı sezon boyunca minimum zedelenmeyle sezon kapatılmalıdır.

Güçlü kök, sağlam gövde, zedelenmemiş yaprak; daha fazla çiçek, daha ağır meyve, daha fazla verim demektir.

 

Haberler

Tümünü Gör
Ürün Kataloğumuza Göz Atın!

Kataloğu İndir
OZAY GROUP TARIM
Çevrimiçi
OZAY GROUP TARIM

Özay Tarıma hoşgeldiniz. Uzamanlarımız en kısa sürede sorularınızı cevaplayacaktır

 
13:10
Whatsapp Sohbet
HEMEN ARA
WHATSAPP